Wat doet u als een patiënt of bezoeker tijdens uw werkzaamheden in de verzorging ineens verbale of zelfs fysieke agressie toepast? Hoe geef je je grenzen aan, zonder de relatie te schaden?
Ruim 60% van het personeel in de zorg krijgt te maken met verbaal of fysiek agressie op de werkvloer. Grensoverschrijdend gedrag in de zorg leidt tot verminderd werkplezier, stress en ziekteverzuim of traumatische ervaring. Artsen, verpleegkundige en andere zorgmedewerkers die met agressie geconfronteerd worden, weten vaak niet hoe te reageren. Ze voelen zich daardoor onveilig.
Een zelfverdediging en weerbaarheidstraining helpt uw medewerkers om beter om te gaan met verbale en fysieke agressie.
Cursus inhoud De instinctieve reactie van de mens is als we met agressie worden geconfronteerd is om te bevriezen, vechten of vluchten. Zonder oefening en training is het moeilijk om bij agressief gedrag het hoofd koel te houden en op de juiste manier te reageren om de situatie te de-escaleren. Deelnemers worden geattendeerd op het effect van hun eigen houding en gedrag en weten waar hun grenzen liggen. Wanneer de situatie toch escaleert, weten de deelnemer hoe zij zichzelf en anderen kennen verbaal en eventueel fysiek te verdedigen.