[cmsmasters_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”2/3″][cmsmasters_text animation_delay=”0″]

Krav maga (uitspraak kraf magá; Hebreeuws: קרב מגע, contactgevecht) is een verdedigingskunst, die zijn oorsprong heeft in Israël. De oprichter van de beweging is Imrich Sde-Or (IMI Lichtenfeld), kortweg Imi genoemd. Imi werd al jong geconfronteerd met antisemitisme en geweld dat daarmee gepaard ging. Hij beoefende al op jonge leeftijd krachtsporten zoals gewichtheffen en worstelen, en werd in het laatste zelfs kampioen. Imi wist per schip te ontkomen aan de op hand zijnde nazi-overheersing, en emigreerde naar het Britse mandaatgebied Palestina. Vanaf 1944 onderwees Imi mensen van de Hagana en Palmach in de zaken waarin hij vaardig was, zoals worstelen en zwemmen.

In 1948, toen de staat Israël werd gesticht, werd hij hoofdinstructeur voor Krav Maga aan het instituut voor fysieke training van het Israëlische defensieleger. Later werd de zelfverdedigingskunst meer afgestemd op burgers. In latere jaren kreeg Krav Maga steeds meer een internationaal karakter, met scholen in diverse landen, waaronder Nederland en België rankhaya.com. In Nederland is het in toenemende mate een onderdeel aan het worden van de opleiding tot politieagenten en militairen (net als in veel andere landen overgens). Kenmerkend voor Krav Maga is dat training vaak plaatsvindt met zeer uiteenlopende realistische situaties, zoals een ontvoeringssituatie, gevaar ’s nachts, aanvallen op een belangrijk persoon, aanvallen met een vuurwapen of mes, enzovoorts. Verder wordt vaak op verschillende locaties getraind, dit in tegenstelling tot veel budo’s die een vaste dojo hebben.

Waar zelfverdedigingsvormen als aikido en jiujitsu zeer subtiele technieken kennen, die de meeste mensen pas in echte gevechtssituaties effectief kunnen toepassen als zij ze jarenlang hebben geoefend, en het wushu zeer veel sierlijke vormen kent, beperkt het Krav Maga zich grotendeels tot technieken die hoe dan ook snel effect hebben. Dit komt voornamelijk omdat deze manier van krijgskunst niet of veel minder is beladen met zaken als “eer” alsmede het feit dat het Krav Maga een relatief jonge vorm van zelfverdediging betreft, alsmede het feit dat deze vorm van zelfverdediging is ontstaan in een periode waar andere vormen van geweld en wapengebruik ontstonden.

Het Krav Maga kent dan ook geen kata en is een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in relatief korte tijd te leren om te gaan met (levens-)bedreigende situaties, zoals bedreigingen met mes of vuurwapen. Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is het krav maga niet aan regels gebonden, buiten de regels van de wet. Trappen en stoten naar het kruis zijn toegestaan, evenals ellebogen naar het hoofd en het prikken van vingers in ogen of tegen de keel. Het is dan ook geen sport maar een zelfverdedigingssysteem. De beoefenaar van het Krav Maga zal dan ook indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden, maar in het geval van een daadwerkelijke conflictsituatie, alles doen om te overwinnen.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][cmsmasters_column data_width=”1/3″][cmsmasters_image align=”none” animation_delay=”0″]13449|https://www.safeenfit.nl/wp-content/uploads/2017/04/17098425_10155106510164826_9115501884664274938_n-200×300.jpg|medium[/cmsmasters_image][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Sluiten
AANVRAAG PROEFLES
Ik ga akkoord met de Reglementen, huisregels en privacyverklaring van Safe & Fit trainingscentrum.
INFO